OudersWat is TOS?Ervaringsverhalen
kinderen met TOS delen ervaringsverhalen

Het kan fijn zijn om te weten hoe andere ouders denken over TOS. Of wat zij meemaken met hun kind. Daarom staan op deze pagina ervaringsverhalen van ouders.

Wil je in contact komen met andere ouders? De FOSS Ouder Vereniging is een oudervereniging voor ouders van kinderen met TOS.

Ervaringsverhalen kinderen met TOS
Ervaringsverhaal

Overstappen naar regulier onderwijs

“Natuurlijk waren we blij dat het goed ging. Maar voor ons voelde het erg onzeker of Daan zich wel staande zou kunnen houden in een gewone schoolklas.”

Midden in groep 2 is onze zoon Daan van een gewone basisschool naar een cluster -2 school gegaan. Dit is een speciale school voor kinderen met een TOS. Nu ik dit schrijf zit Daan in het einde van groep 7. En is hij is net weer terug in het regulier onderwijs. Mijn ervaringen deel ik hier graag met andere ouders.

Meer verhalen van Armelle lezen? Ze schrijft ook over...

Talentontwikkeling

“Toch vraag ik me af: Misschien bereik je wel meer door het brein meer rust te geven. (…) En meer aandacht te hebben voor creativiteit. (…) We hebben Daan op tekenles gedaan.”

Lees verder...

Prikkelverwerking

“Ik denk dat het bij Daan langer duurt voordat de dagelijkse prikkels verwerkt zijn. Daardoor valt hij langzamer in slaap.”

Lees verder...

Hoe praat ik met mijn kind over TOS?

“Op een later moment ben ik verder gaan praten. Zo heeft hij stap voor stap duidelijk gekregen wat de TOS voor hem is. Dit heeft tijd nodig gehad maar ook herhaling.”

Lees verder...
Man met tos deelt ervaring
TOS-portret (video)

Martin over Jelte (8 jaar)

In de ‘TOS-portretten’ doen verschillende mensen met TOS en ouders van kinderen met TOS hun verhaal. Dit is het portret van Jelte (8 jaar).

Jelte is begonnen op het regulier onderwijs, maar al snel hebben zijn ouders de keuze gemaakt voor speciaal basisonderwijs. De aandacht, kleine klassen en de lagere druk maken dat Jelte weer vol enthousiasme over zijn schooldag vertelt als hij thuiskomt. Een dag in de week gaat hij naar de zorgboerderij waar hij veilig kan buitenspelen.

Bekijk ook de portretten van…

Patty over Dani, 6 jaar:

 

Hyat over Adam, 10 jaar:

 

Daniëlle, 20 jaar:

 

Julia, 25 jaar:

 

Babette, 9 jaar:

 

Sjuulke, 13 jaar:

 

Isa, 21 jaar:

 

Familie Pellen:

 

Janette, moeder van Isa en Babette:

 

Timo, 14 jaar:

 

Xiao-Min, 23 jaar:

 

Ervaring van ouders

Verhalen in andere media

RTVU DocU: 'Kinderen van weinig woorden'

Kinderen van weinig woorden gaat over taalontwikkelingsstoornissen (TOS). De film vertelt het verhaal van een broer en zus met een TOS: twee kinderen uit Cothen met een bijzondere band.

Bekijk de DocU

Documentaire: 'Tijd om te spreken'

Yu Jia Lejeune: “In deze documentaire wil ik een tipje van de sluier oplichten over TOS. Op deze manier wil ik TOS bekender maken in onze samenleving, zodat er in de toekomst rekening mee kan worden gehouden en er kennis is over hoe je ermee om moet gaan. Want als je aan klasgenoten, leerkrachten, kennissen of familieleden gaat vragen “wat is TOS?”, heeft de meerderheid er nog nooit van gehoord.”
Deze film is een eindexamen productie van het AV-Specialist op het ROC Rijn IJssel.

Bekijk de documentaire

J/M Ouders: ervaringsverhaal van Heleen

Heleen vertelt over haar zoon met TOS.

Lees het verhaal van Heleen

Ouders van NU: ervaringsverhaal van Karin

Karin vertelt over haar ervaringen met TOS.

Lees het verhaal van Karin

EO: interview met Marleen

Marleen van der Vorst ontdekte dat alle drie haar kinderen TOS hebben.

Lees het interview met Marleen

Mamaplaats blog: mijn dochter heeft een TOS

Mama-van-Sophia schrijft over haar ervaringen. En andere ouders reageren op haar verhaal.

Lees het artikel