OudersMeer over TOSBoeken en andere materialen

Zoek je boeken, tijdschriften of materialen over een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of juist voor mensen met TOS? Op deze pagina helpen we je op weg.  

Boeken

Er zijn boeken voor mensen met TOS en boeken over TOS. Boeken over TOS zijn vaak geschreven door mensen die vanwege hun werk veel met TOS te maken hebben. Maar er zijn ook boeken gemaakt door mensen met TOS of hun familie. Op de volgende websites staan handige overzichten van boeken.

Stichting TOS

Op de website van Stichting TOS staat een lijst met boeken voor verschillende groepen:  

  • Kinderen 
  • Jongeren 
  • Ouders 
  • Professionals 

TOS tips

Deze website is een online gids voor ouders van (meertalige) kinderen met TOS. In de TOSshop staan verschillende boeken over TOS, zoals:  

  • Boeken over TOS – ervaringen 
  • Tips en strategieën – voor kinderen met TOS
  • Boeken over sociaal-emotionele ontwikkeling 
  • Boeken over executieve functies (EF) 
  • Boeken over TOS en meertaligheid

Stichting Makkelijk lezen

Er zijn veel boeken voor jongeren en volwassenen die makkelijk te lezen zijn. Deze boeken zijn niet kinderachtig, maar ze zijn wel makkelijk geschreven. Stichting Makkelijk Lezen controleert of boeken geschikt zijn en geeft een keurmerk. Er staat een lijst met makkelijk-lezen-boeken op hun website. Deze lijst is ingedeeld op leeftijd.   

Er zijn ook makkelijk-lezen versies van bekende stripverhalen, zoals Donald Duck.

Eenvoudig Communiceren

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren geeft boeken en kranten uit voor jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen. De boeken en kranten zijn geschreven in eenvoudig, begrijpelijk Nederlands. Bij sommige boeken staat een inkijk-exemplaar. Zo kun je alvast een stukje lezen en kijken of je het boek interessant vindt.

Prentenboeken in alle talen

Op deze website staan prentenboeken in alle talen. Beluister de verhalen gratis. Ze zijn er in meerdere talen en dialecten. Vrijwilligers maakten de vertalingen zelf. Zij lezen het verhaal ook voor. Veel plezier met luisteren en lezen!

Bookabooka (voorlees-app)

In deze kindvriendelijke app staan prentenboeken voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Gebruik de app op je telefoon, tablet of computer. In de digitale bibliotheek staan meer dan 160 prentenboeken. Je kunt ze zelf voorlezen aan je kind. Of je kiest een van de stemmen en laat de app voorlezen. Je kunt de app gratis uitproberen. Wil je de app daarna blijven gebruiken? Neem dan een abonnement.

Help, welk boek kies ik?

Soms delen lezers hun mening (review) over gelezen boeken op websites zoals bol.com en bruna.nl. Er zijn ook speciale websites met reviews.
 

DigiTAAL speciaal

Dit is een website van een ambulant dienstverlener die kinderen met TOS begeleidt. Zij geeft haar mening over boeken vanuit haar ervaring als professional. Lees haar reviews van boeken. 

 

Stoer Leesvoer

Er is een boek voor alle lezers. Ook als je het moeilijker vindt om woorden te vinden of te begrijpen. Er staan veel boeken op deze website. Je kunt ook reviews zoeken op bijvoorbeeld leeftijd, thema of leesniveau. Ga zelf op zoek naar een boek op Stoer Leesvoer. 

Tijdschriften

Tijdschrift over taalontwikkeling

Er is ook een tijdschrift over taalontwikkeling, speciaal voor ouders en verzorgers van jonge kinderen. Dit magazine heet ‘Van Nul Tot Taal’. Het blad staat vol met tips en interviews. Je kunt het blad gratis bestellen via de webshop van Auris of daar online bekijken.

Zomermagazine FOSS

Ben je lid van FOSS oudervereniging? Dan ontvang je het zomermagazine van FOSS. Of vraag het zomermagazine aan via de website. Ga naar de website van FOSS Ouders en kijk rechtsboven onder de kop Zomermagazine. Je kunt de artikelen daar ook online bekijken.

BalansMagazine

Ben je lid van landelijke oudervereniging Balans? Dan krijg je 4x per jaar het BalansMagazine thuisgestuurd. Kijk voor meer informatie op balansdigitaal.nl.

Materialen

Voor kinderen met TOS is alleen (gesproken) taal vaak niet genoeg. Ze zijn vaak visueel ingesteld: ze richten hun aandacht meer op beelden en plaatjes. Gebruik daarom afbeeldingen om de boodschap duidelijk te maken. Je kunt natuurlijk zelf tekenen voor je kind. Maar er zijn ook genoeg materialen te vinden online. Vaak kun je die gratis downloaden of aanvragen.

Pictogrammen

Een pictogram is een afbeelding of symbool die tekst vervangt. Zoals bijvoorbeeld de afbeeldingen van een poppetje bij toiletten.  

Je helpt een kind met TOS door ook thuis pictogrammen te gebruiken. Pictogrammen zijn er in verschillende vormen en maten. Op Sclera kun je ze gratis downloaden.

Ondersteunend tekenen

Je kunt taal zichtbaar maken door te tekenen bij het praten. Daardoor ga je vanzelf ook wat langzamer praten. Dat is fijn voor je kind met TOS. Kinderen kunnen ook zelf mee tekenen. Zo kunnen ze beter duidelijk maken wat ze bedoelen. Kijk voor meer informatie bij Tekenen bij TOS.

Dagritme-kaarten Jules voor TOS

Wil je een vast dagritme bieden aan je kind? De dagritme-kaarten van Jules voor TOS helpen daarbij. Download ze gratis.

Gevoelensposter

Het kan lastig zijn voor een kind om woorden te geven aan emoties. De gevoelens-poster helpt bij het praten over gevoelens. Met de thermometer kan je kind laten zien hoe sterk het gevoel is. Download de poster gratis.

Bingokaartjes

Dit bingo spel past bij het boek over Rupsje Nooitgenoeg. Het spel is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Je kunt het spel ook zonder het boek spelen. Print de stamkaart, de uitleg, het knipvel en de envelop. Daarna kun je het spel spelen. Veel plezier!