gedrag van TOS op kinderen

Kennismaken met TOS

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een probleem in het leren van taal. Zo’n 5-7% van de kinderen heeft TOS. Toch is de term TOS nog erg onbekend. Veel ouders van kinderen met TOS ervaren daarom weinig begrip in hun omgeving. Wat moet iedereen weten over TOS?

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.

kennismaken met TOS
Ullamcorper Vehicula
Lorem ipsum dolor

Taal leren is moeilijker

Bij kinderen met een TOS gaat de taalontwikkeling niet zoals bij leeftijdgenoten. Dat merken ouders vaak als ze andere kinderen horen praten. Die kennen bijvoorbeeld al meer woordjes of maken al eerder (korte) zinnetjes. Hoe groot de achterstand in de taalontwikkeling is kan worden gemeten met logopedische testenEtiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Donec sed odio dui.. Een logopedist kan helpen met het leren van taal.

Wanneer is het TOS?

Is de achterstand groot en helpt behandeling bij de logopedist niet, dan kan het TOS zijn. Het is pas TOS als er geen duidelijke oorzaak is voor de achterstand in de taalontwikkeling. Bijvoorbeeld een verminderd gehoor, autisme of een laag IQ. Maar TOS kan wel samen met andere stoornissen voorkomen.

Meertalige kinderen hebben vaak een achterstand in het Nederlands doordat ze onvoldoende Nederlands hebben gehoord. Bij meertalige kinderen is het daarom pas TOS als er een grote achterstand is in alle talen van het kind.

Bij jonge kinderen is het vaak moeilijk om mogelijke oorzaken voor de taalachterstand uit te sluiten. Dan wordt het een vermoeden van TOS genoemd.

Meer weten over TOS en meertaligheid?

TOS is bij iedereen anders

Kinderen met TOS hebben altijd moeite met praten, en soms ook moeite met het begrijpen van taal. Een kind kan moeite hebben met klanken herkennen of maken, met nieuwe woorden leren of met zinnen maken. Ook kunnen kinderen moeite hebben om taal op een goede manier te gebruiken, bijvoorbeeld om vragen te stellen of zelf de beurt te nemen in een gesprek.

De taalproblemen verschillen van persoon tot persoon en per levensfase. En niet iedereen heeft evenveel last van de taalproblemen in het dagelijks leven.

Tip

Gebruik deze poster en kijk waar uw kind moeite mee heeft

TOS heeft veel gevolgen

TOS heeft gevolgen voor de communicatie en het maken van contact. Maar ook voor hoe een kind leert, zich voelt en gedraagt. Door taalproblemen kan je minder goed meedoen in de maatschappij. Je maakt bijvoorbeeld minder makkelijk vrienden of hebt meer moeite om een opleiding te doen. TOS kan dus een leven lang allerlei gevolgen hebben.

Waardoor krijg een kind TOS?

TOS is een stoornis in de ontwikkeling van de hersenen. Dat betekent dat een kind er al mee geboren wordt. Bij TOS verwerken de hersenen taal niet goed. Je kind kan taal daardoor minder goed leren en gebruiken. Toch weten we nog niet veel over de oorzaak van TOS. Genen of hersenscans kunnen nog niet voorspellen wie TOS heeft. Als een kind TOS heeft ligt dat in ieder geval niet aan de ouders.