TEST Ervaringsverhalen + FAQ

Samenwerkende organisaties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het kan fijn zijn om te lezen hoe andere ouders denken over TOS. Of wat zij ervaren hebben met hun kind. Daarom hebben we quotes en ervaringsverhalen van ouders verzameld op deze pagina.

Ervaringsverhaal

Talentontwikkeling


“Toch vraag ik me af: Misschien bereik je wel meer door het brein meer rust te geven. (…) En meer aandacht te hebben voor creativiteit. (…) We hebben Daan op tekenles gedaan.

 

Onze zoon Daan van 10 jaar heeft een TOS en zit in groep 7. We moeten nu gaan nadenken over een middelbare school. Daan heeft een tekentalent. En dat is heel fijn. Maar moeten we dat talent verder stimuleren? Of is het beter om meer energie in zijn taalontwikkeling te steken?

Lees verder…

 

Ervaringsverhaal

Prikkelverwerking


“Ik denk dat het bij Daan langer duurt voordat de dagelijkse prikkels verwerkt zijn. Daardoor valt hij langzamer in slaap.”


Hier deel ik graag mijn ervaringsverhaal over de prikkelverwerking van mijn zoon van 10 jaar met een TOS. Onder prikkelverwerking versta ik: het verwerken van indrukken via je zintuigen. Het kan gaan over eten, dingen horen of zien, iets aanraken of aangeraakt worden.

Lees verder…

Ervaringsverhaal

Hoe praat ik met mijn kind over TOS?

“Ik ging mijn zoon vragen stellen. Zo kon hij zelf nadenken over zijn TOS.”

Ik vroeg bijvoorbeeld: “Je hebt elke week logopedie. Weet je waarom dat is?”. “Praten gaat bij jou wat moeilijker. Hoe merk je dat zelf?” Of: “Wat vind je moeilijk bij praten?”

Verder lezen…

Ervaringsverhaal

Overstappen naar regulier onderwijs

“Natuurlijk waren we blij dat het goed ging. Maar voor ons voelde het erg onzeker of Daan zich wel staande zou kunnen houden in een gewone schoolklas.”

Midden in groep 2 is onze zoon Daan van een gewone basisschool naar een cluster -2 school gegaan. Dit is een speciale school voor kinderen met een TOS. Nu ik dit schrijf zit Daan in het einde van groep 7. En is hij is net weer terug in het regulier onderwijs. Mijn ervaringen deel ik hier graag met andere ouders.

Lees verder…

Quotes

Maar ja, dat hoop je eigenlijk hè, dat een kinderdagverblijf er gewoon vanaf weet. Dat die kennis erover heeft. Net zoals dat je over andere ziektebeelden hebt, of stoornissen, dat ze TOS kennen.

Evelien

De peuterspeelzaal zei: "Dat praten komt wel, wij begrijpen hem in ieder geval.

Berna

Nederlandse mensen dachten dat hij Spaans sprak en Spaanse mensen dachten dat hij Nederlands sprak, maar hij sprak niets. Niets verstaanbaars.

Luiza en Enrique

Een juf op school dacht dat Dennis wel eens TOS kon hebben. Ik weet nog dat ik dacht: “wat is dit nu weer voor label?” Maar ik ging wel zoeken op internet.

Moeder van een jongen met TOS, 5 jaar

Ze hebben op het consultatiebureau over alles folders, behalve over TOS.

Luiza en Enrique

Je kan wel foldertjes of mailtjes sturen, maar dat komt denk ik op een grote hoop te liggen. Een cursus Ervaar TOS opent je ogen.

Sonja

“Mijn zoon had een beste vriend, die bij ons in de straat woonde. Met hem heb ik ook een gesprekje gehad. Want hij merkte dat er iets aan de hand was. Met spelen kon mijn zoontje snel boos worden. En hij speelde natuurlijk met weinig woorden. Het vriendje had veel begrip en hield rekening met mijn zoontje in hun spel. En als mijn zoon te boos werd dan ging dat vriendje naar huis, om een dag later weer terug te komen.”

Moeder van een zoon met TOS (8 jaar)

Hoe meer mensen om hem heen gingen praten, hoe minder hij begreep

Linda

TOS portret x

TOS portret y

Je vindt hier informatie over het aanvragen van zorg (onderzoek en behandeling) bij TOS. Weet je niet welke zorgvormen er zijn of wat jouw kind nodig heeft? Kijk dan bij soorten zorg en hulp. De regels voor wie zorg krijgt staan bij criteria & regelgeving. Heeft je kind (ook) ondersteuning nodig op school? Kijk dan bij onderwijs en ondersteuning.

Logopedie in een logopediepraktijk

Zoek een logopediepraktijk bij jou in de buurt. Dat kan via de Zorgzoeker van de NVLF. Als je zoekt op ‘logopedist’ en ‘TOS’ op Google krijg je ook resultaten in de buurt. Vraag of de logopedist ervaring heeft met TOS.

Goed om te weten:
– Je hebt bij de meeste logopedisten geen verwijzing van de huisarts nodig.
– Je hebt geen diagnose TOS nodig.
– Logopedie wordt volledig vergoed (onder de 18 jaar).

Zorgzoeker NVLF

Onderzoek bij een audiologisch centrum

Voor onderzoek bij een audiologisch centrum zijn meerdere stappen nodig:

– Maak een afspraak met een arts, bijvoorbeeld een:
> Huisarts
> Jeugdarts van de GGD
> KNO-arts (als je kind daar al bekend is)
– Bespreek met deze arts de zorgen over de taalontwikkeling van je kind. Schrijf bijvoorbeeld op wat je herkent op de pagina Heeft mijn kind TOS. Heeft je kind last van de taalproblemen? Bespreek dat dan ook en geef er voorbeelden bij.
– Vraag om een verwijzing voor onderzoek bij een audiologisch centrum.

Goed om te weten:
– Krijgt je kind al logopedie? Dan kan de logopedist ook aan de arts vertellen waarom een verwijzing naar het audiologisch centrum nodig is. De logopedist kan dit doen door het sturen van een verslag. De logopedist kan ook de huisarts bellen.
– Je hebt geen diagnose TOS nodig.
– Onderzoek bij een audiologisch centrum wordt volledig vergoed (onder de 18 jaar).

Heeft mijn kind TOS?

ZG-zorg

ZG-zorg is specialistische zorg voor peuters (vroegbehandeling) en schoolgaande kinderen (naschoolse behandeling). Wil je je kind aanmelden voor ZG-zorg? Hiervoor zijn verschillende stappen nodig:

– Onderzoek op het audiologisch centrum.
– Het audiologisch centrum stelt de diagnose (vermoeden van) TOS.
– Het audiologisch centrum geeft een ZG-verklaring af. En zij geven jou de contactgegevens van het aanmeldpunt van een ZG-organisatie bij jou in de buurt.
– Jij belt met het aanmeldpunt van de ZG-organisatie. Het aanmeldpunt bepaalt of je kind inderdaad specialistische zorg kan krijgen.

Goed om te weten:
– Je kind heeft een diagnose TOS (of vermoeden van TOS) en een ZG-verklaring nodig.
– Het aanmeldpunt kijkt samen met jou welke ZG-zorg passend is.
– ZG-zorg voor kinderen wordt volledig vergoed (onder de 18 jaar).

ZG-organisaties